Deratizacija

Pridržavajući se standarda, suzbijamo sinantropne glodare (sivi pacov, crni pacov, kućni miš i dr.), kako u privrednim objektima, tako i u objektima individualnog ili kolektivnog stanovanja. „ORIS“ DOO raspolaže potrebnim tehnološkim i kadrovskim kapacitetima, kao i višedecenijskim iskustvom u uspešnom izvođenju pojedinačnih i brojnih sistematskih deratizacija većih urbanih celina (sela, gradova, opština).

Nudimo dugoročno rešenje

Deratizacija predstavlja skup mera i postupaka koji se kontinuirano preduzimaju u svrhu suzbijanja štetnih sinantropnih glodara (sivi pacov, crni pacov, kućni miš i dr.).

Pored materijalne štete koju pričinjavaju, u vidu konzumiranja, kontaminacije i oštećenja robe, sirovina i gotovih proizvoda, sinantropni glodari su i značajan zdravstveni rizik po ljude i njihovu okolinu. Glodari predstavljaju prirodne rezervoare i prenosioce uzročnika raznih zaraznih bolesti (salmoneloza, leptospiroza, tifus, trihineloza, kuga i sl.), a prenose ih putem telesnih izlučevina koje ostavljaju na namirnicama, predmetima i u vodi, kao i putem ektoparazita (buve, stenice, krpelji).

dezinsekcija 1

Metode koje se primenjuju u suzbijanju miševa i pacova :

5

Preventivne metode – sastoje se onemogućavanju ulaska glodara u objekte i stvaranju nepovoljnih uslova za njihovu životnu aktivnost u datom prostoru. To se postiže izgradnjom objekata od čvrstog materijala, zatvaranjem svih nekontrolisanih otvora (otvori za instalacije, pukotine i oštećenja i sl.), postavljanjem rešetki i metalnih mrežica na slivnike…

5

Mehaničke metode – retko se koriste samostalno, već zajedno sa hemijskim metodama. Odlikuju se primenom raznih klopki (živolovki), mehaničkih klopki, a najčešće upotrebom deratizacionog lepila.

5

Hemijske metode – podrazumevaju ciljanu upotrebu rodenticida (zatrovanih mamaka) različite brzine dejstva, koji su i najčešće u upotrebi, zatim upotrebu repelenata (sredstva koja rasteruju glodare), kao i hemosterilanata (sredstva koja čine glodare sterilnim i sprečavaju njihovo dalje razmnožavanje). Zatrovani mamci su najčešće u vidu čvrste formulacije (zrno, pelete, meki mamak). Prilikom upotrebe rodenticida, koriste se razne vrste deratizacionih kutija (tzv. hranilice) kako bi upotreba zatrovanog mamka bila što bezbednija po neciljane organizme, okolinu i čoveka.

dezinsekcija 2
Deratizacija

Dinamika vršenja deratizacije zavisi od prisustva i brojnosti populacije glodara, zakonskih obaveza i obaveza koje zahtevaju HACCP sistem, ISO, IFS ili neki drugi standardi (kod  poslovnih objekata i javnih ustanova). S toga dinamika može da varira od 2 puta godišnje (ugostiteljski objekti, frizerski saloni, prodavnice, školske i predškolske ustanove i sl.), pa do 12 i više puta godišnje (kod poslovnih objekata gde su prisutni standardi poslovanja).

Prilikom pregleda prostora, uskladištenih sirovina ili proizvoda naš stručni tim lako uočava tragove prisutnih glodara kao što su izmet, oštećenja robe, instalacija i predmeta, tragove kretanja, kao i tačke ulaska glodara u objekat i slično. Nakon pronalaženja uzroka problema, pristupamo izvođenju deratizacije metodama i sredstvima koji će dati najbolje i najdugoročnije rezultate.

Deratizacija
Deratizacija
dezinsekcija 2

Pozovite nas već danas:

+381 (0)25 5155055

“ Oris “ doo sombor

Adresa: Bezdanski put bb, 25000 Sombor

Centrala: +381 (0)25 515 5 055

+381 (0)63 521 519

Whatsupp : +381 (0)63 503 669

Kontaktirajte nas